Jakie akcesoria warto kupić, aby parzyć pyszną kawę alternatywną?

Filiżanka pysznej i aromatycznej kawy jest elementem porannej rutyny wielu osób. Rytuał ten może być jeszcze bardziej niezwykły jeśli wybierzemy alternatywne metody parzenia kawy, jak np. za pomocą drippera. Jak odpowiednio przyrządzić kawę, aby móc cieszyć się pełnią jej walorów smakowych? I czym tak właściwie jest kawa alternatywna?

Kawa speciality

Przygodę z kawą alternatywną trzeba zacząć od samej kawy. Ważna jest jakość, a na nią składa się wiele czynników, takich jak uprawa, sposób zbierania kawy, selekcja ziaren oraz odpowiednie jej wypalanie. Chcąc zasięgnąć najwyższej jakości wbierzmy kawę speciality.

Kawa speciality, znana także jako coffee specialty, to gwarancja wyselekcjonowanych i najświeższych kawowych zbiorów, które uprawiane są w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Jeśli więc zależy Ci na piciu odpowiedniej kawy, speciality to idealny produkt dla Ciebie. Do jego przygotowania potrzebny będzie specjalny zestaw startowy. Z czego się składa i jakie akcesoria warto kupić, aby parzyć pyszną kawę alternatywną?

Więcej: https://www.kawowarewolucja.pl/rewolucyjny_zestaw/

Po pierwsze – młynek

Trudno jest wyobrazić sobie przygotowywanie pysznej kawy bez wcześniejszego, samodzielnego zmielenia jej ziaren tuż przed parzeniem. Podstawowym elementem zestawu startowego każdego kawosza jest zatem młynek do kawy. Tradycyjne młynki do kawy to już przeżytek. W dodatku, młynki z obracanym ostrzem nie gwarantują idealnej grubości mielenia ziaren kawy, co ma zasadniczy wpływ na jej smak. Żarnowy młynek do kawy zapewnia równomierny przemiał ziaren kawowych, co znacząco przekłada się na jakość i intensywność smaku kawy po jej zaparzeniu.

Dripper do kawy

Dripper jest urządzeniem absolutnie niezbędnym do zaparzania kawy alternatywnej. Niepozorne naczynie w kształcie stożka zapewnia pełną kontrolę nad parametrami parzenia. Choć dripper nie jest urządzeniem wyjątkowo skomplikowanym, należy poświęcić mu odrobinę czasu, aby w parzeniu kawy alternatywnej dojść do perfekcji. Działanie drippera jest proste – wystarczy włożyć do niego papierowy filtry i, z pomocą gorącej wody, rozgrzać zarówno dripper, jak i naczynie, którego będziemy pić kawę. Następnie do filtra wsypujemy odpowiednią ilość wcześniej zmielonych ziaren kawy i zalewamy je gorącą wodą. Kluczem do uzyskania pełni smaku i aromatu kawy speciality, jest sposób jej zalewania gorącą wodą. Powinno się to robić za pomocą bardzo powolnych, okrągłych ruchów. Zmielone ziarna kawy zalewany stopniowo, z zachowaniem kilkudziesięciosekundowych przerw.

Filtry do drippera i waga baristyczna

Aby móc w pełni cieszyć się głębią smaku kawy alternatywnej, koniecznie jest dobranie odpowiedniego filtra. Nie chodzi tylko o jego rozmiar, a przede wszystkim o stopień filtracji. Pewnym trikiem, z którego korzystają doświadczeni miłośnicy kawy z segmentu speciality, jest przelanie filtra gorącą wodą, przed wsypaniem do niego kawy. Dzięki temu pozbędziemy się papierowego posmaku z naszego napoju.

Do czego z kolei przydaje się waga baristyczna? Odpowiedź wydaje się oczywista. Osoby, które niemal rytualnie podchodzą do procesu parzenia kawy, nie mogą się obejść bez wagi. Dzięki temu urządzeniu idealnie odmierzymy odpowiednią dozę kawy.

Gwóźdź programu, czyli kawa alternatywna

Po skompletowaniu wszystkich akcesoriów, które niezbędne są do zaparzenia pysznej kawy alternatywnej, pora na wybór odpowiednich ziaren. Kawa speciality nie bez powodu nazywa się kawą alternatywną. Różni się ona bowiem niemal wszystkim od kawy ze sklepowej półki. Kawa tego segmentu to gwarancja najwyższej jakości produktu, warto więc próbować jej różnych odmian tak długo, aż znajdziemy swój ulubiony gatunek. Zanim to jednak nastąpi, czekają nas wyjątkowo smakowite doświadczenia.

Artykuł zewnętrzny